Saopštenje – održane online radionice

zoom online radionica
zoom online radionica
Zoom online radionica


20.05.2020. godine, putem Zoom aplikacije, održane su dvije radionice na teme: “Odgovorno vlasništvo” i “Samostalan život OSI uz pomoć psa vodiča”.

 Projektnim predlogom prvobitno je predviđeno održavanje radionice za mlade iz Andrijevice ali zbog situacije izazvane pandemijom Kovid-19, odlučili smo da na ovaj način obradimo prethodno navedene teme. Radionicu je vodila Dunja Samardžić, dok je aktivno učešće uzelo 16 mladih, uglavnom srednjoškolaca. Nakon predstavljanja, učesnicima su kroz poznate izreke dočarane plemenite osobine koje krase ove četvoronožne prijatelje. Potom se govorilo o tome kako se gradi i stiče pseće povjerenje, koji su to preduslovi za udomljenje, kako se ophoditi prema psu i kako voditi adekvatnu brigu o njemu.

Akcenat  je staviljen na to koliko je važno unaprijed procijeniti da li ste spremni da vodite brigu i da se posvetite psu kao kućnom ljubimcu, navedene su obaveze i naglašeno je da ih odgovoran vlasnik nikada neće zanemariti.

U drugom dijelu izlaganja razgovor je usmjeren na priču o psima vodičima i njihovoj ulozi u životu osoba s invaliditetom. Trenerica je govorila o načinu kretanja uz pomoć psa vodiča, čija je korisnica već pet godina, kao i o svim pogodnostima samostalnog života koji vodi zahvaljujući svom psu Uranu.

Učesnici su bili vrlo zainteresovani i na kraju druženja su postavljali pitanja.

Treninzi ovoga tipa su veoma važni zbog svoje sveobuhvatnosti i poučnosti. Kroz jednostavnu i razumljivu priču pokušali smo da utičemo na mlade ljude da budu humani i da nemaju otpor prema psima. Zatim da nauče šta se sve podrazumijeva pod pojmom odgovorno vlasništvo, kako bi kasnije mogli procijeniti da li su spremni za udomljavanje pasa. Osim toga približili smo im koliko malo njihove blagonaklonosti može značiti za pseći život. I što je takođe važno, otkrili smo im koliko pas može promijeniti i poboljšati kvalitet života osoba s invaliditetom. 

Ova aktivnost edukativnog karaktera je samo  jedna u nizu koje sprovodi Udruženje za zaštitu životinja “Rin Tin Tin”, kroz projekat “Brigom za pse do humanog društva”. Projekat finansira Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore


Izvršna direktorica,

Branka Mujović